Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag söka gymnasiet i fri kvot?

15 apr 2021
FRÅGA
Hej!

Det är så att jag har fått ett hjärntumör (godartad) och jag har autism! Men min fråga är då om jag har möjlighet att kunna ha rätt till fri-kvot? Detta har påverkat mig till en väldigt stor del av mitt vardagliga och skol liv. Men nu den senaste månaden har det blivit bättre så jag kan klara av gymnasiet! Jag har haft rätt svårt med betygen innan men nu har jag 13 godkända betyg så jag kan söka till ett nationellt program!

Svar:

18 apr 2021

Hej,

Det är gymnasieantagningen som gör bedömningen om du kan antas i fri kvot så jag kan inte svara på det men jag kan förklara hur reglerna generellt ser ut.

Det är två kategorier av sökande som kan antas i fri kvot, sådana som får företräde på grund av starka särskilda skäl och sådana som saknar betyg enligt svensk grundskola. "Starka särskilda skäl" gäller främst starka medicinska eller sociala skäl, såsom långvarig (men tillfällig) sjukdom eller mobbing. Neuropsykiatriska diagnoser så som t.ex. autism räknas inte som medicinska skäl, då dessa inte är av tillfällig karaktär. 

För att kunna erhålla en utbildningsplats via fri kvot krävs att den sökandes medicinska och/eller sociala skäl har varit tillfälliga och sedan förbättrats så att den sökande sannolikt klarar av det gymnasieprogram som sökts.

För att kunna antas i fri kvot måste du också vara behörig till utbildningen du har sökt. Prövningen i fri kvot innebär alltså inte att du går vid sidan av behörighetskraven för den utbildning du sökt.  

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information