Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

14 apr 2021
FRÅGA
Hej!
Jag kan inte bestämma mig över vilket program jag vill gå. jag tycker dock att ekonomi är intressant och hade gärna velat äga ett framgångsrikt företag eller bli högstachef på en bank. Dock så känns det ganska orealistiskt att få en så hög position, så det känns onödigt att välja ekonomi.
Samtidigt vill jag gå naturvetenskap eftersom jag iallafall vill ha möjligheten att bli civilingenjör eller arkitekt. Det känns även som att man har fler möjligheter och val ifall man tar natur.
Dessa två yrken känns mer realistiska och mer uppnåliga. Däremot så tycker jag inte om NO ämnena och har lagom lätt för matte även fast det tar lite tid för mig att verkligen förstå.
Vilket yrke tror du hade passat mig bäst?
Tacksam för svar//

Svar:

15 apr 2021

Hej,

Det finns ju ingen utbildning som säkerställer att du kommer få en högt uppsatt position i en bank (eller ett annat företag). Det är tjänster som man kan söka på många olika grunder. Men är du intresserad av ekonomi och banker så ligger det ju nära till hands att läsa ekonomi. Ingen börjar ju med att ha en högt uppsatt position så fort de gått klart sin utbildning. Man jobbar sig uppåt och för att man ska orka göra det så är det nog bäst att man väjer ett område som man är intresserad av. Även inom andra yrken som till exempel arkitekt och ingenjör så kommer du ju kanske inte få de bästa jobben redan från början. Så jag skulle inte säga att det är mer ouppnåeligt att vilja jobba inom bank och ekonomi.

Naturvetenskapsprogrammet är brett och bra om du vill fortsätta till naturvetenskapliga ämnen men om du inte är så intresserad av det och hellre vill läsa ekonomi så är Ekonomiprogrammet också ett ganska brett program. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information