Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag börja om i gymnasiet?

14 apr 2021
FRÅGA
Hejsan!!
Jag vill gå om ettan och byta skola då skolan inte passar mig så bra, allt har gått downhill och trivs verkligen inte i skolan. Pratade med SYV och han nämnde att det kanske blir problem då kommunen behöver betala ett till år för mig, samt nämnde han att jag har ingen giltig orsak att gå om d.v.s F i något betyg/intyg från läkare så det kommer inte gå. Har inte riktigt hört talats om det men är detta sant?

Han sa även att jag bör hoppa av så snabbt jag kan så att betygen för denna termin inte sätts och att de räknas fortfarande. Men hade för mig att om man går ut ettan och sedan går om så väljs det bästa betyget. Alltså, om jag hade A i matte i förra skolan men C i den nya så gäller det gamla betyget ftfr. Har jag fel här?
Tack för svar!

Svar:

14 apr 2021

Hej, 

Vad tråkigt att det inte har gått så bra! Du kan söka om till åk 1 på gymnasiet till hösten, då gör du det med dina slutbetyg från nian och du söker som vanligt, alltså som du gjorde förra året. Det du kan göra är att prata med din studie- och yrkesvägledare för att diskutera detta mer och ev. även ta in dina föräldrar i denna diskussion om du är minderårig. Det är även viktigt kontakta det antagningskansli som gäller för din kommun och där du sökte till gymnasiet första gången.

När du pratar med det antagningskansli som gäller för dig kan du få veta mer om hur du ska gå tillväga med din nya ansökan. För att du inte har fått ett lösenord hemskickat till dig kan du se om du kan få ett nytt lösenord av de, eller om det finns ett annat tillvägagångssätt för dig. Det är också bra att veta om det finns något viktigt för dig att tänka på inför detta val. Tänk på att ingen plats är garanterad för att du har kommit in och läst på gymnasiet, du söker tillsammans med niorna i år och står inför platser precis som de.

Jag vet tyvärr inte vad din SYV menar med att du bör hoppa av så snabbt du kan så att betygen för denna termin inte sätts. Du måste fråga hen om detta. Jag vet inte heller om du kan få problem med kommunen om du hoppar av så det är också bra att kolla med din egen SYV eller med någon annan i kommunen, till exempel gymnaiseantagningen. 

Lycka till! /Petra,SYV

    Så funkar det

    Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


    Gör en intresseanmälan


    Skolan kontaktar dig med mer information