Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag höja betygen om jag inte mår bra?

11 apr 2021
FRÅGA
Hej, jag är en elev som går i gymnasiet. Jag har psykisk ohälsa som har påverkat mina betyg ända sedan grundskolan, som jag fortfarande inte fått riktig hjälp för än och jag mår fortfarande jättedåligt.
Mina betyg är mest E, något D och några är nere på F. Jag vet också att de kommer se dåliga ut när jag tar studenten.
Är komvux prövningar det ända jag kan göra för att fixa det? Hur många kurser kan man ha samtidigt/under 1års tid?
Känns som jag kommer söka jobb någonstans senare och de kommer neka mig för mina gymnasiebetyg ser ut som skräp, och tro att jag är dum i huvudet eller nåt fasten jag egentligen bara mådde skit under tonåren.
Riktigt skämmigt även om jag vet att mitt framtidsjobb inte baseras på mina betyg, utan mina egenskaper.

Svar:

12 apr 2021

Hej,

Föst av allt måste du prata med de personer som är inblandade i din vård om att du inte mår bra och att du behöver mer hjälp. Prata också med din skola om detta, företrädelsevis kuratorn. 

När det gäller dina betyg ska du prata med dina lärare om det. Kanske har det tips för hur du ska förbättra dig? Speciellt kurserna du fått f i måste du diskutera med dina lärare. Du kanske får gå om någon kurs eller göra en prövning för att höja dina betyg. 

Om du har för låga betyg för det du vill göra efter gymnasiet så kan du göra prövningar på Komvux eller skriva högskoleprovet. Eftersom man oftast inte söker jobb på sina gymnasiebetyg så är chansen inte så stor att någon arbetsgivare kommer titta på dem. Men det beror på vad du går för gymnasieprogram och vad du planerar att göra efter gymnasiet. 

Fokusera på din hälsa i första hand, sedan på att förbättra dina betyg. Efter gymnasiet så fortsätter du till det du vill utbilda dig till eller jobba med och är det något du behöver göra för att komma in på den utbildning du vill gå så kan du ta det då. Du måste kolla med Komvux i din kommun om de har någon gräns för hur många prövningar du får göra per år men i övrigt kan du göra så många du orkar.

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information