Gymnasieval och Humanistiska programmet

13 sep 2011
FRÅGA
Hej! jag är en 15-åring elev på Rosenborgskolan i Södertälje. förra termin samlade jag 190 pöang, men kämpade inte så mycket. men det här året tänker jag ha höga betyg. Jag är lite nervös inför gymnasievalet. Jag ved inte med vad jag vill syssla med i framtiden. Mina föräldrar vill att jag ska gå på ekonomi, men det är så många som söker dit o andå får inte jobb i framtiden. Själv tänkte jag på humanistiska programmet, fast de har inte heller garanti på att jag kan hitta jobb. jag skulle vilja veta om vilka gymnasieprogrammet väljer dagens ungdomar? Om vilken yrke krävs just nu i världen? Jag är ochså mycket interesserat om studier utomland, som t. ex i USA, ENGLAND,CANADA osv.

Svar:

Hej!

Det är viktigt att man väljer gymnasieutbildning efter vad man själv är intresserad av. Förra året var de mest populära programmen: Estetiskaprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

Humanistiska programmet ligger inte långt efter. Alla dessa program är högskoleförberedande program där du har möjlighet att läsa vidare på universitet eller högskola.

Du kan gå in och göra vårt utbildningstest här för att se vilken profil du är!

Om du är intresserad av att studera utomlands kan du läsa det internationella programmet, International Baccalaureate (IB). Du kan också läsa utomlands under gymnasiet, läs mer om high school och utomlandsstudier här.

Här kan du läsa om vad du kan studera till efter Humanistiska programmet.

Efter en högskoleförberedande gymnasieutbildning är du inte garanterad ett jobb inom det du har läst men du kan studera vidare på högskola eller universitet. Om du vill ha möjlighet till jobb direkt efter studenten kan du läsa ett yrkesprogram. Läs om yrkesprogrammen här!

Yrken som ger bäst chans till jobb just nu: Teknikyrken, IT-yrken, Specialistläkare, Tandvården, Byggyrken och Lärare.

Lycka till med ditt gymnasieval!

Med vänliga hälsningar,

Sanna Erlandsson på Gymnasium.se

Estetiskaprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information