👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Hur fungerar meritpoäng?

26 mar 2021
FRÅGA
Hej, jag undrar så om man vill få de 2,5 meritpoäng måste man läsa språk eller matte. Läser ekonomi och kommer inrikta mig mot juridik, så kommer inte kunna läsa matte då det kommer inte ge mig extra merit. Men kan man läsa något annat och få poäng för det, genom att läsa utökande kurser. Så om man får exempelvis 17 meritvärde, och sedan får i franska 4 E, kommer man då få 18 p, och C, 19 p. Jag undrar om man får e,d,c i betyg i franska 4. Och får 17 p eller 16 p i merit hur mycket kommer man få då med de extrapoängen i franska 4. Kan man välja ett annat ämne och få extramerit
Rekommenderar ni att man läser franska steg 4.
Så läser franska steg 3 nu och kommer då 0,5 extra merit, och får C. Så om jag får 17 p eller 16 p exempelvis hur mycket kommer jag få i meritvärde/meritpoäng.

Jag har lite beslutsångest och är osäker om jag ska läsa franska 4.

Svar:

28 mar 2021

Hej,

Hur mycket meritpoäng du får är olika för olika utbildningar men du kan (oftast) få meritpoäng för vissa kurser i moderna språk, engelska och matematik - oavsett vilken utbildning du söker i Sverige. I ett språk kan du få 0,5 meritpoäng för steg 3, steg 4 ger ytterligare 0,5 poäng och om steg 3 krävs för behörighet ger steg 4 1,0 meritpoäng. Engelska 7 ger 1,0 meritpoäng. 

Om utbildningen du söker har grundläggande behörighet som krav ger matematik 2, 3 och 4 en halv meritpoäng vardera. 

Om behörighetskravet är matematik 3 så ger matematik 4 en halv meritpoäng och matematik 5 en meritpoäng (totalt 1,5 meritpoäng). Kurser i Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng.

Om behörighetskravet är matematik 4 så ger matematik 5 en meritpoäng och matematik specialisering en halv meritpoäng (totalt 1,5 meritpoäng). Kurser i Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng.

Så om du vet vad det är du vill söka på universitet/högskola så kan det kanske hjälpa dig med hur du ska tänka. Kolla då upp behörighetskraven för den utbildningen så vet du vad meritpoängen blir. Du kan också kolla antagningsstatistiken för utbildningen på UHR.se.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information