Hur ska jag välja gymnasieprogram?

24 mar 2021
FRÅGA
Hej! Jag går i åttan och jag har ingen aning vilken linje jag ska gå på eller vad jag ska bli när jag blir äldre. Jag är inte intresserad av något och vet jag fortfarande inte i nian så tror jag att jag inte kommer gå på gymnasiet. Behöver hjälp gällande betygen och meritpoäng osv.

Svar:

25 mar 2021

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval. Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. 

Jag rekommenderar att du går till din studie-och yrkesvägledare i skolan så att du får hjälp att fundera över valet och även betyg och meritpoäng om de är något du inte har koll på. 

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information