Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag läkare efter Samhällsprogrammet?

22 mar 2021
FRÅGA
Hejsan,
Jag går i tvåan i gymnasiet program Sam/beteende men har nylingen börjat bli intresserad för läkaryrket. Vilket jag inte kommer ha behörighet till. Finns det komvux eller något eller borde jag gå om? Vad kan man bli om man går sam/beteende? Jag ångrar inte riktigt mitt val eftersom psykologi och filosofi är väldigt kul och intressant. Jag saknar Fysik 1 och 2, Ma 3 och 4, Biologi 1 och 2 och kemi 1 och 2. Det är extremt många kurser. Jag vet att om jag väljer naturlunskap 2 i trean kan jag bli sjuksköterka men jag är intresserad för att bli något mer seriöst. Är sabbatsår något som skulle kunna funka?

Tacksam för svar.

Svar:

22 mar 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går samhällsprogrammet så behöver du läsa till en hel del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Naturvetenskap 2 kan inte ersätta fysik 2, kemi 2 och biologi 2.

Jag är osäker på vad du menar med sabbatsår men du kan läsa in behörigheten du saknar på Komvux eller på ett naturvetenskapligt basår vid en högskola. 

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng så det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information