Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag hundförare inom polisen?

22 mar 2021
FRÅGA
Vilken linje måste man gå om man vill bli polis hundförare och vad är en polis hundförare uppgift

Svar:

22 mar 2021

Hej,

Polisen använder hundar för att leta efter personer, ämnen och föremål och för övervakning. Hundförarna har ansvar för att ta hand om och träna hundarna även på sin fritid och hundarna bor med sina hundförare och deras familjer. 

Det finns behörighetskrav för att utbilda sig till polis som man måste uppfylla innan man kan bli hundförare hos polisen. Först behövs det grundläggande behörighet och för den särskilda behörigheten behövs kurserna Svenska 3, Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2.

Grundläggande behörighet kan du få direkt från alla högskoleförberedande program, där läser du även alla kurser som behövs för den särskilda behörigheten. De högskoleförberedande programmen är: Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet och Humanistiska programmet. 

Väljer du att läsa ett yrkesförberedande program behöver du lägga till kurser som t.ex. individuella val för att få med dig alla kurser som krävs och bli behörig. Du kan läsa om alla nationella programmen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. 

Sedan finns det även andra behörighetskrav för att bli polis. Först måste man vara minst 18 år gammal och ha ett giltigt B-körkort när man påbörjar utbildningen samt vara simkunnig. Du måste även klara av de fysiska, psykologiska och medicinska kraven samt få godkänt på säkerhetsprövningen. Du kan läsa om alla behörighetskrav på polisens hemsida.

När man är utbildad polis kan man fortsätta en kortare utbildning för att så specialkompetens inom ett visst område, t.ex. hundförare som du intresserar dig för. 

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information