Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur funkar individuellt val på gymnasiet?

17 feb 2021
FRÅGA
Hej!
Jag läser natur ettan. Vill veta hur många val jag får göra. Om jag väljer att läsa franska fyra kommer jag sen få välja att läsa ma 5 och engelska 7? Jag förstår ingenting om valen och poängen och meritpoängen. Skulle du kunna förklara hur det ser ut? Får jag välja alla de tre kurser jag nämnde ovan?

Svar:

18 feb 2021

Hej,

Individuellt val (200 poäng=2 100 poängs kurser) ingår i alla program och det innebär att man kan välja kurser själv, precis som elevens val i grundskolan utan att det blir extra kurser. Om du vet att det är någon speciell gymnasiekurs som du vill gå men som inte ingår i ditt gymnasieprogram kan du välja den som individuellt val. Du kan fråga din skola om något känns oklart inför ditt individuella val.

Meritpoäng läggs till ditt jämförelsetal, det vill säga ditt betygssnitt. Du kan få maximalt 2,5 meritpoäng, vilket gör att det högsta jämförelsetalet du kan få är 22,5. Hur mycket meritpoäng du får är olika för olika utbildningar. Du kan få meritpoäng för kurser i moderna språk, engelska och matematik - oavsett vilken utbildning du söker. Dessa kurser kallas för meritkurser. Du måste ha lägst godkänt betyg i kursen för att du ska kunna tillgodoräkna dig meritpoängen. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information