Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Åldersgräns för gymnasiet?

16 feb 2021
FRÅGA
Hej!
Min födelse är 2001 så jag vill söka på program i gymnasium istället för Komvux att börja på hösten 2021.

Eleven har börjat på program i gymnasium 2018 och han ska examen 2021. Elevens födelse är 1998. Eleven var introduktionsprogram och han har fått 12 ämnen betyg innan sommarlovet medan han blev 20 år gammal så kan han söka på program i gymnasium istället för Komvux och jag fattar inte hur han gick på program medan han blev 20 år gammal. Jag förstår inte varför inte jag heller att jag ska fylla 20 år i år och kan jag söka program! Kan du förklara mig hur jag måste göra att jag kan söka på program i gymnasium istället för Komvux om jag blev 20 år gammal?

Svar:

16 feb 2021

Hej,

Du får börja gymnasiestudier till och med det första kalenderhalvåret du fyller 20 år, i praktiken ska du vara 19 år när du söker och börjar på gymnasiet. Har man redan påbörjat gymnasiet så kan man gå klart även om man fyllt 20 år. 

Det finns ingen direkt skillnad på gymnasiet och Komvux. Du kan läsa samma gymnasieprogram där som i vanliga gymnasieskolan. Skillnaden blir att du får läsa tillsammans med andra vuxna istället för med minderåriga.

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information