Hur blir jag maskiningenjör?

07 feb 2021
FRÅGA
Hej.
Jag går nu första år gymnasiet i naturvetenskapprogrammet. Jag tänker att bli maskiningenjör i framtiden men jag vet inte vägen till. Jag vill gärna förklaring till vägen till att bli maskiningenjör. Jag vill veta också vilka betyg behöver jag, hur många mirtpöngt behöver jag och om det går att läsa på universitet eller bara på högskolan? Vilka universitet och högskolor kan jag läser i? Finns det några ämnen måste jag ha mer än godkänt och vilka? Vad är skillnaden mellan maskiningenjörutbildning och civilingenjörsutbildningar? Vad krävs de? Finns det några viktiga saker måste jag veta om det? Och om du har tipser för mig?
MVH

Svar:

07 feb 2021

Hej,

Utbildningskraven  för de olika tjänsterna som maskiningenjör kan variera. Men ett minimum är oftast ingenjörsutbildning antingen Civilingenjörsutbildningar eller högskoleingenjörsutbildningar. Civilingenjörsutbildningar är fem år långa, medan högskoleingenjörsutbildningar är tre år långa. Ofta krävs just civilingenjörsutbildningen. 

Utbildning till maskiningenjör finns på ett flertal orter i landet. Du kan gå in på de olika högskolornas sidor och läsa mer om utbildningarna. Där kan du också se vad som är behörigheten till de olika programmen. På uhr.se kan du kolla upp antagningsstatistiken. 

Lycka till!/Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information