Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man läkare på gymnasiet?

31 jan 2021
FRÅGA
Hejsan! Jag har länge velat bli läkare och nu har det blivit dags för gymnasieval. Själv har jag velat gå på natur men har hört att det är mycket bättre att välja samhälle då man bara behöver lägga till ett par kurser för att sedan kunna bli läkare. Har en sån stress, vet inte vad jag ska göra. Borde jag välja natur som då är otroligt stressande eller samhälle som är betydligt mindre stressande?

Svar:

01 feb 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! För dig som vill bli läkare är det bästa att gå Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap i gymnasiet. Om du går Samhällsprogrammet så behöver du läsa till ganska många kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information