Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorg?

30 jan 2021
FRÅGA
Hej !
Snart jag ska börja gymnasiet. Jag är osäker för mitt val. Min dröm är att bli läkare. Men jag är kort tid i Sverige nästan 2,5 å, först jag tänkte att välja naturvetenskap men mina lärare har sagt till mig att jag kan inte klara naturvetenskap och det är bättre att välja vård omsorg. Därför jag valde vård omsorg men jag är fortfarande osäker om det är bra val och kan jag uppnå min dröm. Kan ni förklara lite mer om vad kan jag göra om jag går i vård omsorg programmet för att bli läkare? Finns det den här vägen? Om det är inte bra jag kan ändra. Jag försökte ringa er och prata men jag kunde inte hitta telefonnummer.

Svar:

01 feb 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Vård-och omsorg så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Ett alternativ till höga betyg är att istället få ett högt resultat på högskoleprovet. Men högskoleprovet ersätter inte behörighetskraven.

Prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att komma närmare behörigheten under din gymnasietid. Det du inte hinner med kan du sedan läsa på Komvux, alternativt kan du gå ett naturvetenskapligt basår.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information