Hur blir jag onkolog?

30 jan 2021
FRÅGA
hej!
jag går i gymnasiet 1:an i IB program. jag vill bli onkolog så hur många år tar det och vad ska jag göra efter att jag är klar med gymnasiet. jag vill också försätta studera på engelska och om det inte går i Sverige hur blir det om jag vill studera i ett annat land.

Svar:

01 feb 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli onkolog! Det är en specialistläkare som är specialiserad på cancersjukdomar så det innebär att du ska gå Läkarprogrammet. Då är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. 

Efter hela Läkarprogrammet kan man specialisera sig i ett visst område, t.ex. kirurgi, barnläkare osv. Specialutbildningen är ytterligare 5 år lång men görs som en del av en läkartjänst så man kan alltså jobba samtidigt. Här kan du läsa mer om läkaryrket och hur man kan utbilda sig: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129. 

För dig som har läkarutbildning från ett annat EU/EES-land och som vill komma och arbeta i Sverige gäller EU-direktivet för erkännande av yrkeskvalifikationer. EU-direktivet innebär att om du har godkänt legitimationsbevis från annan medlemsstat har du rätt att jobba som läkare i Sverige. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information