Hur får jag studentboende på gymnasiet?

19 jan 2021
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga angående inackorderingstillägg samt boende under gymnasietiden. Jag själv bor i Linköping men trivs inte med att gå gymnasium här av många anledningar. Jag vill väldigt gärna gå en privatskola med riksintag i Skåne istället men detta medför att jag behöver flytta. Skolan har ingen speciell inriktning men jag läste någonstans att man kan få pengar ändå om den var riksrekryterande eller något sådant? Sedan tänkte jag kolla vad ni tycker är rimligast som boende. Skolan har inget internat eller elevhem!!

Svar:

20 jan 2021

Hej,

Man kan söka gymnasium var man vill. Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen. Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter (om det inte är ett speciellt program som inte finns på din hemort). Så söker du en friskola så blir det lättar att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

Du har rätt till CSN och möjligen även inackorderingstillägg. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270. Men detta täcker troligtvis inte alla dina kostnader för mat och bostad så du behöver fundera på hur du kan lösa detta. Man kan inte få studentboende på gymnasiet så det måste man försöka hitta själv. 

Prata med de som har ansvar för din ekonomi (vårdnadshavaren?) om detta så kan du kanske få lite hjälp med att planera kring om du/ni har råd med en bostad och i så fall börja leta. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information