Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag stridspilot?

18 jan 2021
FRÅGA
Hej! jag är 14 år ( snart 15 ) vi pratar väldigt mycket om gymnast valet på vår skola. Okej de här kanske inte är ett yrke som alla 15 ådriga tjejer drömmer om att jobba med. Men jag vill bli stridspilot.
och man behöver ha dom här följande betygen:
Svenska 2
Matte 2
Samhälles 1
för att kunna komma in på andar utblandningar.
men om det inte går att läsa samhälles på fordon-transport, kan man då lägga till de eller måste man gå någon annan linje ?

Svar:

19 jan 2021

Hej,

Vad bra att ni pratar om gymnasievalet och vad roligt att du vill bli stridspilot! 

För att utbilda dig till pilot inom det militära så behöver du gå deras grundläggande militärutbildning först för att sedan söka en Officersutbildning. Uttagningarna till försvarsmaktens stridspilotutbildning görs baserat på olika tester. Du kan läsa om dessa här: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/stridspilot/kp-pilot/.

För att förbereda sig inför testerna så kan det vara bra att hålla sig i form både fysiskt och psykiskt. Bland annat är det viktigt med hög spatial förmåga och hög stresstålighet. 

Förutom testerna så finns också många medicinska, fysiska och psykiska krav man måste uppfylla. Exempelvis så finns ett längdkrav (161-190 cm).

När det gäller betygen behöver du godkända betyg i Svenska 2, Matematik 2 samt Samhällskunskap 1 (som du har förstått). I övrigt är betygen av mindre betydelse eftersom du inte blir uttagen på basen av dina betyg utan på din personliga lämplighet som mäts i uttagningstesterna. 

Prata med den skola du vill välja om att lägga till behörigheten som krävs. Men troligen blir det svårt att lägga till allt du behöver på ett yrkesprogram. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information