Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Ska jag välja Samhällsprogrammet eller Naturprogrammet ?

16 jan 2021
FRÅGA
Hej SYV!
Jag går i nian och jag velar mellan natur-natur och samhälle-beteende/sam-sam (har lyckats välja bort övriga program) eftersom jag tycker väldigt mycket om matte och SO-ämnena men inte lika mycket om NO-ämnena. NO-ämnena verkar väldigt intressanta, det är bara det att vi i åttan hade en ganska oinspirerande lärare som gjorde att jag inte tyckte det var lika kul med NO och lärde mig mindre. Jag har nu i nian en bra NO-lärare och har lyckats kämpa mig upp till A i alla NO-ämnen (innan hade jag B i alla utom ett där jag hade A). Jag har även A i matte sedan ht i åttan.
I SO-ämnena har jag A, A, B och B men om jag fortsätter jobba på kommer jag förmodligen få A i alla fyra SO-ämnen.
Jag missade alltså en del NO i åttan men tror du att jag skulle klara av naturvetenskapsprogrammet ändå? Jag tycker som sagt om NO:n mer nu (särskilt biologi och fysik samt laborationer) och har alltid tyckt om matte.
Dock hade jag saknat SO:n på natur, särskilt inlämningsuppgifterna. Visst har man fler prov på natur och fler inlämningar på sam?
PS, jag tror inte att jag vill gå natur-sam då det verkar vara en blandning som knappt ger mer behörighet än sam-programmet.
Jag har 325 i merit.
Kram

Svar:

18 jan 2021

Hej,

Vad bra att du funderar på gymnasievalet! Det kan vara svårt att välja om man är intresserad av många ämnen eftersom man alltid måste välja bort något.

Natur ger behörighet till en del naturvetenskapliga yrken som samhäll inte gör men samtidigt så ger samhäll dig några kurser som natur inte ger dig. Vilket som är bäst beror på vad du vill söka till efter gymnasiet och om du inte vet det så är det svårt att gissa vilket du får mest nytta av i framtiden. 

Det rekommenderas oftast att man tar det program som man känner sig mest intresserad och motiverad av. Så om det är Naturvetenskapsprogrammet så kan du välja det. Det är inte svårare än några andra program utan det handlar om vilka ämnen man har svårt eller lätt för. 

Du kan fråga de skolor du funderar på hur det är gällande prov eller inlämningar. Det är ingen allmän praxis att Samhällsvetenskapsprogrammet har mer inlämningar än prov. 

Lycka till! med ditt val /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information