Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag välja gymnasieprogram?

11 jan 2021
FRÅGA
Hej, jag går i 9an och ska välja gymnasium nu i januari, jag har verkligen ingen som helst aning. Jag har bra betyg 312,5 i merit och ganska lätt för de flesta ämnen. Jag har A i matte men jag tycker inte de är speciellt roligt. Jag har inga favorit ämnen och jag e ganska skoltrött. Vår syv är inte på skolan pga Corona och jag får ingen hjälp alls att välja. Jag vill få en bra klass och inte en konstig skum klass, jag är Inge kreativ så estet går bort. Jag behöver hjälp med mitt val.

Svar:

12 jan 2021

Hej,

Du behöver först och främst prata med rektorn på din skola om att du behöver vägledning inför gymnasievalet. Det är skolans skyldighet att ordna. 

Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra. Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar.

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information