Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

07 jan 2021
FRÅGA
Hej!
Jag är en 15-årig kille som snart ska välja till gymnasiet. Jag är lite osäker och har några frågor som jag skulle uppskatta att få svar på.

Jag har bra betyg, ca 310 merit. Jag är intresserad av de flesta teoretiska ämnena på högskolan. Jag gillar alltså ämnen som SO ämnena, NO ämnena, svenska, matematik mm.

Jag väljer i nuläget i första hand mellan ekonomi och naturpogrammet. Men samhälle är inte heller inaktuellt.

Jag är lite inne på att läsa juridikinriktningen på ekonomipogrammet eftersom att jag tycker att juridik verkar intressant och att jag i nuläget ät intresserad av att bli advokat. Jag är osäker på vilket pogram som hade passat mig bäst.

Jag är dock inte alls säker på vad jag vill bli, vilket får mig att tänka att naturprogrammet kanske är bättre då det ger en någon bredare utbildning.

Jag undrar även om man på ekonomi och natur måste välja till mer språk om man vill få meritpoäng för det, då det bara är 100p språk på EK och NA medan det är 200p på samhälle.

Hur stor är skillnaden mellan hur breda utbildningar man får av ekonomi, natur och samhällsvetenskapspogrammet?

Vet att man kan läsa till kurser på komvux om det skulle behövas men det är ju bäst om man kan komma in på utbildningen man vill utan att behöva läsa till kurser.

Svar:

08 jan 2021

Hej,

Vad roligt att du ska börja gymnasiet! Det verkar som att du har tänkt igenom ditt val ganska väl. Det finns inget val som kommer att vara generellt bäst så det är upp till dig att välja det alternativ som du tror att kommer passa dig bäst. 

Ja, när det gäller språk så läser man bara de kurser som är obligatoriska på programmet. Sedan får man lägga till språkkurser inom sitt individuella val om man vill ha mer. Den största skillnaden när det gäller behörigheter är att Naturvetenskapsprogrammet ger behörighet till naturvetenskapliga utbildningar så som biologi, läkare, ingenjör osv., vilket de andra programmen inte gör. Så du kan fundera på om du är intresserad av naturvetenskapliga utbildningar och yrken eller om du hellre väljer bort dem och fokuserar på annat. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information