Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

06 jan 2021
FRÅGA
Hej SYV!
Jag går i nian och ska göra gymnasievalet om några månader. Jag har ingen aning om vad jag vill bli i framtiden men jag har väldigt bra betyg och kan förmodligen komma in på alla skolor i Stockholm
Mina frågor är:
1. Jag gillar alla ämnen, ska jag då gå natur eller samhäll?
2. Är det värt att gå på en skola som ger mig en bra utbildning men där det är svårt att få bra bety) eller ska jag välja en skola som är något lättare att komma in på och där jag troligen kommer få bättre betyg?
Tacksam för svar!

Svar:

06 jan 2021

Hej,

Vad roligt att du ska börja gymnasiet! Det är upp till dig vad du ska välja. Det kan vara svårt att välja om man gillar alla ämnen men du kan tänka att gymnasiet är en grundutbildning och alla program innehåller till största delen samma ämnen. Det är några få kurser som skiljer de olika programmen så du kan titta på vad programmen innehåller för kurser för att få en uppfattning om vad du skulle kunna vara lite mer intresserad av. 

Det finns 18 olika nationella program så det är inte bara ett val mellan Samhäll och Natur, om du inte redan nu vet att du bara är intresserad av de två. Du kan läsa om alla gymnasieprogram här.

Betyg bygger på dina kunskaper och är oberoende av vad andra elever presterar. Läraren får inte sätta högre betyg på dig bara för att andra i klassen presterar sämre. Sedan kan det vara så att det inte alltid fungerar så i praktiken men betygsinflation (betygen blir allt högre utan att det har täckning i att de faktiska kunskaperna har ökat) kan beror på flera saker. Forskningen har inte kunnat ge några tydliga slutsatser på området och jag kan inte hitta någon forskning som skulle tyda på att gymnasier med lägre antagnings poäng ger ut "enklare" betyg. 

Därför tror jag att det kan vara bra om du inte väljer dina skola efter spekulationer om att det skulle vara lättare att få bra betyg om du gick på en skola med lägre antagningspoäng. Troligare är att det blir lättare för dig att få bra betyg om du går ett program du gillar på en skola du verkligen trivs på. Så ett tips när du väljer skola är att läsa på om dem ordentligt och även besöka skolorna så du får en uppfattning om hur du trivs.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information