Hur blir jag skådespelare?

02 jan 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går i åk 9 och ska snart välja gymnasium. Min dröm är att bli skådespelare och undrar hur man blir det. Jag bor i Uppsala och har bara hittat en skola som har ett estetiskt program med inriktning teater och jag undrar om det finns fler. Hittade en skola som har ett program om film, tv och radio men vet inte om det riktar sig mot skådespeleri. Kan man annars läsa ett annat program men sedan läsa vidare på universitetet om skådespeleri?

Svar:

02 jan 2021

Hej,

För att arbeta som skådespelare krävs vanligen en skådespelarutbildning från högskola vilket finns att plugga på flera olika orter i landet. För att börja studera vid skådespelarprogrammet på högskola behöver du ha grundläggande behörighet samt behöver du bli godkänd genom ett antagningsprov som kommer analysera din talang och förmåga. Du kan även studera till skådespelare på folkhögskolor.

Estetiska programmet med inriktning mot Teater är förberedande inför skådespelaryrket. I Uppsala län hittar jag två alternativ: https://www.gymnasium.se/sok/estetiska-programmet-teater-uppsala-lan/a92-c447-d87132. Om du väljer det gymnasieprogrammet får du tid att förbereda dig inför kommande auditions. Men du kan välja vilket gymnasieprogram som helst. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information