Hur blir jag kriminaltekniker?

27 dec 2020
FRÅGA
Hej!
Jag har gått den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet och undrar om det var bra inför en utbildning som kriminaltekniker. Har du även koll på hur det fungerar sen? Vet att man först måste bli polis o ansöka via rekryteringsmyndigheten osv, men vad händer sen? Stod att den enskilda enheten själva väljer om man får utbilda sig vidare till kriminaltekniker eller inte, så finns alltså chans att man inte får gå vidare då? Vet du vem jag kan fråga som har bättre koll annars?

Med vänlig hälsning,

Svar:

29 dec 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli kriminaltekniker! Ja, din gymnasieutbildning fungerar bra som grund för att sedan gå vidare och bli polis och kriminaltekniker. Kursdeltagarna på kriminalteknisk grundutbildning ska ha erfarenhet av utredningsarbete i förundersökningar i brottmål och ha genomfört särskild upplärningsplan före kursstart. När du påbörjar din karriär som polis kan du inrikta dig på att skaffa de erfarenheter du behöver i dialog med din arbetsgivare. Det finns alltid en chans att man inte blir antagen för en viss tjänst eller anställning. 

Vill du veta mer om vägen till kriminaltekniker kan du fråga någons som jobbar som det eller Polismyndigheten som anställer kriminaltekniker.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information