Vad gör jag om jag fått ett orättvist gymnasiebetyg?

23 dec 2020
FRÅGA
Vad kan jag göra om jag tycker att mina lärare bedömer mig sämre än de andra i min klass? Jag fick nyss underkänt i matte, kemi, hemkunskap, teknik, och spanska - då jag tidigare år ändå har haft godkända betyg i de flesta ämnena får jag nu underkänt av de nya lärarna jag knappast känner. Vill tillägga att jag varigt med på alla klasser, inte stört andra eller stökat runt i klassrummet, som en del andra.
Jag vet att jag inte borde uttrycka mig på det sätt jag hade velat - men så vill jag meddela att min biologi, matte, kemi & fysik lärare under en längre tid trott jag varigt autistisk, (vilket jag inte skulle påstå) huvudsakligen för att jag lyssnat på musik i klassen. Bortsätt från hennes ämnen ligger mina betyg på bra nivå. Hjälp.

Svar:

28 dec 2020

Hej,

Jag förstår att det är en jobbig situation! Vid betygssättningen beaktar läraren all information om elevens kunskaper i förhållande till kunskapskraven. Det kan vara svårt att förstå betygssättningen men rektorn och lärarna ska se till att att eleverna får information om betyg och betygssättning så att eleverna förstår vad betyget grundar sig på och varför du får det betyg du får. 

Du kan alltså be din lärare att förklara varför du fått det betyg du har fått så att du förstår det. Om orsaken var att du lyssnade på musik så måste du be läraren förklara varför det påverkade så mycket. Du kan också fråga hur du låg till betygsmässigt i övrigt. Hade ni några prov eller andra uppgifter som betyget också grundar sig på? 

Det ända du kan göra är att försöka förstå hur det blev så här så att det inte behöver hända mer. Du måste då prata med läraren och lyssna på vad hen har att säga. Försök att inte anklaga läraren eller vara arg när ni pratar. Om det är så att det har blivit fel så behöver ni prata om det rationellt.

Betygssättning är en myndighetsutövning och ett betyg går inte att överklaga. Däremot kan rektorn ändra betyget när det är uppenbart fel på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning. Det kan till exempel vara att ett bedömningsunderlag inte beaktats vid betygssättningen. Så är betyget verkligen fel så finns det möjligheter att få hjälp av rektorn.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information