Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag välja gymnasieprogram?

13 dec 2020
FRÅGA
Om jag verkligen inte inte har någon koll på vad jag vill gå för linje. Vad ska jag göra? steg för steg. Jag har lite koll på de linjer jag inte vill gå. Jag vill plugga vidare efter gymnasiet men jag tror att jag kommer att ångra mig efter gymnasiet. Jag kommer förmodligen vara väldigt skoltrött efter gymnasiet.

Svar:

15 dec 2020

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Det är också bra att prata med människor som jobbar med olika saker och fråga dem om deras jobb för att se om något fångar ditt intresse extra mycket. Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra.

Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar. Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information