Vad gör jag om mina betyg är får låga?

12 dec 2020
FRÅGA
Hej

Jag läser andra året på gymnasiet, naturvetenskapligalinjet inr natur. I förra året hade jag i betyg 3C, 1B, 4A. Jag räknar det här året med att få ett B.


Att jag fick 3C och kanske några B gör mig jätte stressad och har ångest hela tiden. Jag är rädd att inte få hög merit(har räknat med 2.5 extra merit också) för att bli antagen till läkare om jag vill det(har ej bestämt mig ännu). Jag har mycket ångest och kan inte släppa det. Vad ska jag göra? ( kan jag intala mig om att om jag inte fick en plats i min drömutbildning så kan jag satsa på prövning eller hp(0.7 fick jag i höst).

Svar:

14 dec 2020

Hej,

Du kan prata med dina lärare om möjligheten att skriva prövningar i vissa kurser. Men bara du har behörigheten till det som du vill söka på högskola/universitet så behöver låga betyg inte spela någon roll om du får ett bra resultat på högskoleprovet. Därför kan du satsa på att skriva högskoleprovet genom att plugga och skriva gamla prov. 

Om det fortfarande inte är tillräckligt för vad du vill göra efter gymnasiet så kan du skriva prövningar på Komvux/vuxenutbildning för att höja betygen och du kan skriva högskoleprovet flera gånger för att få ett bättre resultat. 

Lycka till! / Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information