Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag stridspilot?

09 dec 2020
FRÅGA
Hej! Jag läser ekonomi första året på gymnasiet. Jag tro att jag ska välja jurdik som inriktining sedan. Men jag vill gärna bli stridpilot i framtiden. Får jag med alla ämnen jag behöver för att kunna söka utbildningen?

Svar:

11 dec 2020

Hej,

Vad roligt att du vet vad du vill bli stridspilot! För att utbilda dig till pilot inom det militära så behöver du först gå deras grundläggande militärutbildning för att sedan söka en Officersutbildning. Uttagningarna till försvarsmaktens stridspilotutbildning görs baserat på olika tester. 

För att förbereda sig inför testerna så kan det vara bra att hålla sig i form både fysiskt och psykiskt. Bland annat är det viktigt med hög spatial förmåga (förmåga att föreställa sig längder, ytor och kroppar) och hög stresstålighet. 

Förutom testerna så finns också många medicinska, fysiska och psykiska krav man måste uppfylla. Exempelvis så finns ett längdkrav (161-190 cm).

När det gäller betygen behöver du godkända betyg i Svenska 2, Matematik 2 samt Samhällskunskap 1 (vilket du får från Ekonomiprogrammet). I övrigt är betygen av mindre betydelse eftersom du inte blir uttagen på basen av dina betyg utan på din personliga lämplighet som mäts i uttagningstesterna.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information