Vilket gymnasieprogram är svårare?

02 dec 2020
FRÅGA
Hej!
Jag går just nu i högstadiet (9:an) och vill bli en lärare i mellanstadiet. Då tänkte jag gå i Ekonomi, eftersom ifall jag ångrar mig så kan jag välja andra yrken inom ekonomi! Men jag garanterar på att jag vill bli lärare! Att lära ut barn är det bästa jag vet. Men det finns också samhällsvetenskapsprogrammet, det är också bra program. Men vilken av de är svårast? Jag vill helst gå i en program som är bred, och lätt. Eftersom om jag går i en svår linje och sedan ger upp, då blir allt jobb förgäves! Så vilken av de är enklast program enligt er?
Och har en till fråga, jag har frågat samma fråga fast inte i tydligheten. Det är så här att, när de ska räkna merit (slutet av andra terminen) och kollar på betygen så ser de om det kommer att räcka eller inte. Men min fråga är att kommer dem kolla första termins betyg? Det är så här att jag fick F i svenska, bara för att jag misslyckades läsförståelsetest. Men annars har jag faktiskt bra kunskaper i svenska. Jag behöve bara göra läsförståelse, och det ska jag göra nästa termin.
Så, kommer de kolla första terminsbetyg? Kommer detta påverka mina gymnasieval?

Tack ifall ni läser detta! Jag har ställt massor av frågor till er och ni svarar snabbt och bra kommentar! Det är något som jag kan ställa frågor till er och förstå själva grunden om gymnasievalet!

Svar:

03 dec 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli lärare! När det gäller viket program som är svårare eller lättare så går det tyvärr inte att svara på generellt. Vad du kommer att uppleva som svårt eller lätt beror på dina talanger och intressen. Vad du kan göra är att kolla på exakt vilka kurser som ingår i de program du är intresserad av. Det kan du göra längst ner på den här sidan för Samhällsvetenskapsprogrammet och här för Ekonomiprogrammet. Kolla under rubriken "programstruktur". När du vet vika ämnen som ingår och hur många kurser det är i varje ämne blir det lättare att veta om det blir svårt för dig eller inte.

När du söker till gymnasiet söker du med dina slutbetyg från våren i 9:an. Vilka betyg du har fått innan det spelar ingen roll. Det är bara betygen som lärarna sätter på ditt slutbetyg som har betydelse. Så om du inte längre har F i svenska när du går ut 9:an så är det inget problem. 

Vad roligt att vi kan hjälpa dig med ditt gymnasieval!

Vänligen/Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information