Hur blir jag bankchef?

26 nov 2020
FRÅGA
Hej!!! Snart är det dags för mig och välja gymnasium och program.Jag är fortfarande väldigt osäker mellan två program och de är mellan Samhäll och ekonomi!Jag var säker på att jag ville in samhäll med inriktning samhäll för att sedan plugga vidare till advokat i högskolan.. Men sedan så blev jag också intresserad av att plugga vidare till bank chef.Om jag vill plugga till advokat så får jag inte jobba i ett annat land ön sverige då de är olika lagar för varje land, men bank chef däremot kan man jobba hur och vart som helst , tror jag. Men är fortfarande jätte osäker!! Behöver även tips/hjälp om vilka program man kan ta för att plugga till bank chef!! Och även advokat!! Vilka ämnen behövs för bank chef? Vilja ämnen behövs för advokat? Hur många år tar utbildningen för bank chef? Och hur många år tar utbildningen för advokat? Jag är intresserad av både advokatoch bank chef men vill ha en bra inkomst , en jätte bra inkomst i framtiden!! Vilken av dem tjänar mest ? Advokat eller bankchef??

Svar:

27 nov 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli advokat eller bankchef! För att bli jurist och sedan advokat går man Juristprogrammet på högskola/universitet. När man är färdig med juristutbildning kan man fortsätta till advokat.

För att kunna gå Juristprogrammet efter gymnasiet behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Du kan gå vilket gymnasieprogram du vill bara du får med dig de här kurserna. Det ska vara möjligt att få detta från alla högskoleförberedande program. Ekonomiprogrammet har en juristinriktning som skulle kunna vara intressant för dig. 

Det finns ingen utbildning som säkerställer att du kommer få en högt uppsatt position i en bank (eller ett annat företag). Det är tjänster som man kan söka på många olika grunder. Men är du intresserad av just banker så ligger det nära till hands att läsa ekonomi. 

Det kan vara bra att välja ett av de högskoleförberedande programmen på gymnasiet och Ekonomiprogrammet kan vara särskilt intressant, så läs på lite om det. Sedan kan du gå vidare och läsa någon utbildning inom ekonomi på högskola. 

Du kan kolla på lönestatistiken på Allastudier.se om du vill jämföra lönerna. 

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information