Klarar jag Naturvetenskapsprogrammet?

19 nov 2020
FRÅGA
Hej, Jag går i 9:an och ska snart välja ett gymnasium. I framtiden vill jag bli läkare eller tandläkare och därför har jag varit inne på att gå natur-natur då jag har hört att det är den ända linjen som man kan gå om man vill bli läkare. Jag har A i alla no-ämnen och jag tycker att dom är intressanta. Jag har dock D i matte och jag tycker at det är ganska svårt. Det är därför jag är osäker på att gå natur då jag har hört att matten är väldigt utmanande och för mig är det inte ett alternativ att sitta och plugga matte flera timmar varje dag när jag kommer hem. Därför har jag varit inne i att gå sam-sam och kanske bli sjuksköterska. Men tror du att natur kommer bli väldigt tufft eller tror du att jag skulle klarar av det? Måste man plugga länge efter gymnasiet för att bli läkare?

Svar:

19 nov 2020

Hej, 

Det stämmer att det är Natur-natur som ger dig behörighet till Läkar och tandläkarprogrammet. Det är många som rekommenderar att man ska vara bra i matte för att gå natur. Natur har väldigt mycket matte och det är något du måste vara beredd på om du väljer natur.

Men är du intresserad och motiverad att studera hårt för att klara matten så är det ändå möjligt klara programmet. Om du inte är det så är det en bra idé att fundera på andra alternativ. 

Utbildningen till läkare tar lång tid även om man kan komma in direkt efter gymnasiet (vilket många inte kan då det är så höga antagningspoäng). Läkarprogrammet tar 6 år och sedan specialiserar man sig i ca 5,5 år till under tiden som man jobbar. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information