Hur blir jag modedesigner?

16 nov 2020
FRÅGA
Hej! Jag går i 1:an på gymnasiet, Naturvetenskaps. Jag trivs väldigt bra, men jag vet inte om programmet faktisk passar mig. Jag gillar alla NO ämnena, det är därför jag valde natur. Men sedan så kommer jag på att alla mina klasskamrater vill blir t.ex. läkare, sjuksköterska eller pilot. Det är såna jobb som man måste gå på natur för att kunna komma vidare. Men jag själv har ingen aning om vad jag vill blir när jag väl måste välja ett yrke. Jag vill inte blir en läkare. Jag vill heller inte jobba inom kemi eller biologi område. Men det är en grej som verkligen intressera mig. Det är modedesigner. Jag gillar verkligen kläder och mode, massa med sånt. Men hela grejen är det finns inte några universitet som har såna kurser. Min pappa sa att det bara finns typ akademier och sånt. Men kan man gå på natur och sen läsa vidare till modedesigner. Eller finns det några andra bättre sätt?.

Svar:

17 nov 2020

Hej,

Vad roligt att du vill designa kläder! Det finns inget krav på att du måste gå ett specifikt gymnasieprogram för det. Du kan specialisera dig mot modedesign efter gymnasiet och det finns tre högskolor som erbjuder program i modedesign; Textilhögskolan (Högskolan i Borås), Beckmans Designhögskola och Konstfack. Högskolor är i princip samma sak som universitet så det är alltså akademiska utbildningar det handlar om. 

För att komma in på de högre utbildningarna krävs ofta att du har gått någon form av grundutbildning. Vissa har gått Hantverksprogrammet på gymnasiet. Andra har valt inriktning efter gymnasiet och går grundutbildningar t ex på Tillskärarakademin som har flera olika utbildningar – exempelvis Mönsterkonstruktion med sömnad.  Men antagningen kan också göras helt på arbetsprover så kolla upp vad som gäller för de olika utbildningarna. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information