Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur får jag klart gymnasiet snabbast?

13 nov 2020
FRÅGA
Hej.
Jag har läst ettan på gymnasiet men när jag skulle börja tvåan blev jag gravid sedan jag tag studieuppehåll nästan ett år och halv var jag borta. Jag tänker börja skolan i januari eftersom jag var borta måste jag gå om även om jag vill inte gå om ett år till?

Jag vill inte gå om ett år till för att jag har inte så mycket tid för att plugga, det jag tänker är att jag går med trean och läsa de ämne jag hinner läsa och efter studenten kan jag söka jobb och läsa vidare till komvux.
Jag har svårt att försörja mig själv och min son eftersom jag är ensamstående mamma och om jag säger att jag ska gå om ett år till då kan det ta lång tid och jag har inte så mycket tid som jag ska spendera bara studier eftersom Jag ska försörja mig själv, Just nu har jag socialbidrag men de säger att de ska avslå om jag börjar skolan men jag vet inte hur det kommer gå,

Men det jag vill fråga är kan jag gå med trean eftersom jag skulle gå om ett år till men jag kan inte gå om ett år till?

Svar:

13 nov 2020

Hej,

Du behöver läsa allt som ingår i ett gymnasieprogram och det tar sammanlagt 3 år hur du än gör. Har du gått åk 1 ska du börja på åk 2, det kommer inte gå att hoppa till 3:an. När man är över 20 år kan man välja att börja på Komvux istället. Komvux kan vara lite flexiblare men det förkortar inte gymnasietiden. 

Jag förstår att du vill börja jobba så fort du kan och då är det bra att fundera på att gå ett yrkesprogram på gymnasiet. Om du inte gick ett yrkesprogram från början så kan det finnas möjlighet att byta utan att behöva gå om. Kontakta de skolor du är intresserad av och fråga om det. Gymnasieexamen är den viktigaste grunden för att du ska kunna ha en bra ställning på arbetsmarknaden i framtiden så det är en bra investering att satsa några år på gymnasiet för att så snabbt som möjligt få en så bra ekonomisk situation som möjligt. 

När man studerar får man studiehjälp från CSN.

Ta kontakt med din gamla gymnasieskola eller en ny om du vill byta och fråga om möjligheterna att börja där. Studie-och yrkesvägledaren kan hjälpa dig planera dina studier på skolan.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information