Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Måste jag gå gymnasiet?

09 nov 2020
FRÅGA
Hej jag går i 8an och har en fråga jag har svårt med grundskola särkilt med matte och engelsk och jag vill inte gå till gymnasiet efter 9an utan jag vill jobba och min fråga är kan jag sluta efter 9an och inte gå till ett gymnasieprogram utan söka mitt jobb ?

Svar:

10 nov 2020

Hej,

Gymnasiet är ju en frivillig skolform och det är inte några problem att vänta med gymnasiet om man vill det. Däremot så finns det inte kanske inget din kommun kan erbjuda istället utan då måste du själv fundera på vad du ska göra under tiden du inte går i gymnasiet. Att ordna en praktikplats eller ett jobb skulle till exempel kunna vara en bra idé. Men det är inte jättelätt att hitta.

Är man inte behörig till gymnasiet så söker man till Introduktionsprogrammet och det är inom det programmet som man kan gå inriktningar som är lärlingsutbildningar. De är då inriktade på att eleven ska komma ut på arbetsmarknaden istället för att få en gymnasieexamen. Har man gymnasiebehörighet så kan man välja ett lärlingsprogram som ger en gymnasieexamen samtidigt som man får lägga en stor del av sin gymnasieutbildning ute på en arbetsplats. Det kanske skulle kunna vara ett alternativ för dig om du tror att du klarar att vara på en arbetsplats bättre än att vara i skolan?

Läs mer om hur lärlingsutbildningar fungerar här: https://www.gymnasium.se/sok/larlingsutbildning. Tänk dock på att det är hårdare krav när man är ute på en arbetsplats jämfört med hur det är i skolan med tanke på arbetstider och förväntningar från arbetsplatsen.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information