Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir man domare?

24 okt 2020
FRÅGA
Hej!
Jag funderar på att jobba som domare i domstolen, men funderar över om jag kan välja Sam-juridik eller Na-Na därför att sedan kunna bli behörig till detta jobb.

Hur ser utbildningen ut för en domare? Hur mycket tjänar en domare? Är det värt att bli en domare?

Svar:

26 okt 2020

Hej,

För att bli domare behöver man vara jurist i grunden. Då är det juristprogrammet på universitet/högskola som gäller. Utbildningen är 4,5 år långt och man pluggar på heltid. Man måste vara behörig till juristprogrammet, alltså att man får med sig vissa kurser från gymnasiet innan man söker. Där behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Du kan få behörigheten från alla högskoleförberedande program.

Efter avlagd examen är det vanligt att ansöka om notarieanställning. Efter att du har fullgjort din notariemeritering kan du ansöka om en anställning vid kammarrätt eller hovrätt för att genomgå särskild domarutbildning. Här arbetar du först som fiskal, sedan som adjungerad ledamot och slutligen får du positionen assessor innan du kan söka anställning som domare i domstol.

Det kan kännas ganska otydligt och det finns många begrepp som du kanske inte hört förut så det kan vara en idé att läsa på lite mer om utbildningen och yrket. Lönen kan du kolla här. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information