Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag byta gymnasieprogram?

20 okt 2020
FRÅGA
Hej!
Jag började gymnasiet på ekonomiprogrammet i år, men känner att jag vill byta inriktning till natur. Då det är försent nu funderar jag på att gå om ettan, och börja nästa år igen. Då kan jag välja rätt inriktning och gymnasium från början. Min fråga är om jag kan gå klart ettan nu, men avstå från kurser man inte läser inom natur. Alltså ekonomi, matte 1b och naturkunskap.
Om det är möjligt, innebär det att jag inte behöver läsa om de kurser jag redan fått betyg i om jag går om ettan? För då läser jag bara matte och naturvetenskap i ettan nästa år.
Om jag skulle bli missnöjd med betygen i några kurser från detta år, kan jag då läsa om dem på nytt nästa år när jag går om?

Svar:

21 okt 2020

Hej,

Det är upp till den mottagande skolan att avgöra om ett byte är möjligt så det behöver inte vara för sent. Det viktigaste är att det finns en plats ledig på det program man vill gå och att skolan är öppen för att fylla tomma platser. Sedan måste rektorn också bedöma det som möjligt att komma ikapp. Det vanliga är att man försöker att komma in i den årskurs man redan går men det är möjligt att rektorn också kan hänvisa till någon annan årskurs (eller att söka om till åk 1 om det inte finns möjlighet att byta). 

Om rektorn bestämmer att bytet är möjligt så gör skolan upp en plan för hur man ska komma ikapp. Det kan handla om att man får läsa in några kurser på sidan av det som vanligen ingår. Så kolla med den skola du vill gå om det är möjligt för dig att byta. Jag rekommenderar också att du går till din Studie-och yrkesvägledare innan du bestämmer dig så att du för hjälp att tänka över beslutet lite mer. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information