Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Ska jag byta gymnasieprogram för att jag inte trivs i klassen?

19 okt 2020
FRÅGA
Hej! Började gymnasiet detta året och det började med att jag valde Ekonomi. Några dagar innan skolan började bytte jag till natur. Nu två månader senare har jag bytt tillbaka till ekonomi dock i den andra klassen. Jag trivs inte alls. Det har dock bara gått en vecka men funderar på att byta skola men jag kommer ge det en chans hela denna terminen och sen se och prata med mamma om det. Det är isåfall ekonomi jag vill gå på andra skolan också, men så såg jag att ytterligare en skola i samma kommun har både musik eller bild inriktning kombinerat med Samhälle. Känner redan nu att syven och rektorn har tröttnat på mina byten men jag är inte en sån som gör impuls beslut och jag ångrar absolut inte att jag bytte till ekonomi men det hade varit så kul att gå samhälle och något praktiskt kombinerat, kommer jag få gå om eller räcker det med att jag jobbar ikapp? Vet redan nu att jag kommer få "hör med din syv" men jag pratar ju nästan mer med syven än mina kompisar och dessutom säger han bara "hör med rektorn" och rektorn kommer ge mig en lapp, vill ju först höra hur min framtid på ett annat gymnasie isåfall kommer se ut och vill gärna komma innan och hälsa på klassen

Svar:

20 okt 2020

Hej,

Vad tråkigt att det känns som att du inte trivs! Det kan vara möjligt att byta men det är bra att verkligen tänka igenom saken först. Det ska du göra tillsammans med din studie-och yrkesvägledare i skolan. Tänk på att gemenskap kan ta tid att växa fram och även om den inte skulle göra det så finns det fortfarande andra orsaker att gå det program som man valt. Det är okej att välja bort ett program helt enkelt för att man inte trivs med klassen men det kan också vara okej att stanna i en klass man inte trivs i för att man vill gå programmet. Det är helt upp till dig att avgöra. 

Det finns dock fler alternativt än att byta till ett annat program. Man kan till exempel byta skola men gå samma program, gå kvar men välja att umgås med andra klasser utanför klassrummet, försöka lära känna nya människor även fast de är olika eller prata med sin kurator i skolan om att man inte trivs och försöka reda ut om det finns några fler alternativ att ändra på känslan av att inte trivas. 

Lycka till och hoppas att du kommer att trivas bättre snart vad du än väljer att göra! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information