Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag kirurg?

27 sep 2020
FRÅGA
Hej!
Jag går andra året på ekonomi linjen på gymnasiet. När jag gick i grundskolan visste jag inte mycket om alla linjer eller vad jag ville bli i framtiden. Idag vill jag bli kirurg och vet att jag går helt fel linje för det och jag undrar vad du tycker jag borde göra. Jag vill inte gå om och gå natur utan istället tänker mig att jag pluggar upp de ämnen jag saknar på komvux. Vet du vilka ämnen jag saknar och hur lång tid det kommer ta att plugga upp ämnena samt hur jag kan gå till väga

Tacksam för svar mvh

Svar:

27 sep 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli kirurg! För att bli specialistläkare (som en kirurg är) måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola (ingen större skillnad på universitet och högskola), den utbildningen är 5,5 år lång. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Den kan man bara få från Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning som du har förstått.

Om du går ett annat program så behöver du läsa till dessa kurser på Komvux efter gymnasiet (eller gå ett naturvetenskapligt basår på högskola). Det kan ta olika tid beroende på vad du väljer för alternativ och hur snabbt du själv kan plugga, ett år kan vara ett realistiskt mål.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information