Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan man spara sin gymnasieplats?

16 sep 2020
FRÅGA
Hej..jag har en fråga gällande min dotter som kommit in på en gymnasieskola. Min dotter har börjat första året för ngn vecka sedan men då hon har social fobi och add så funkar det inte just nu för henne att vara bland folk alls och hon är hemma..får hon som elev flyttas upp av rektorn på skolan till nästa höststart på samma skola och linje så vi hinner hjälpa henne med olika resurser..hon vet hon vill gå den linjen.Rektorn sa han inte visste..vore konstigt om hon måste söka om då hon redan kommit in nu.
Tacksam för svar och orolig mamma .

Svar:

18 sep 2020

Hej,

Vad tråkigt att det inte fungerat! Om man väntar ett år med att börja gymnasiet, eller avbryter sina påbörjade studier, så ska man söka in igen det till det år man ska börja. Då gör man om samma ansökningsprocess som innan. Man brukar alltså inte få spara sin gymnasieplats. Men om ni har tur kanske rektorn kan göra ett undantag för er. 

Däremot ska skolan kunna göra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen om en elev behöver det. Det här kallas för extra anpassningar. Om anpassningarna inte är tillräckliga kan eleven ha rätt till särskilt stöd. Så om detta inte har gjorts än så ska ni diskutera alla andra lösningar innan ni tar till den sista lösningen som är att man hoppar av skolan.

Oftast gör lärare och personal ur elevhälsan utredningen om särskilt stöd. Om den visar att ditt barn behöver särskilt stöd ska skolan ta fram ett åtgärdsprogram, det vill säga en skriftlig, konkret plan för vilken form av särskilt stöd som ditt barn behöver för att uppnå kunskapskraven. Särskilt stöd är insatser av mer ingripande karaktär och är insatser som ofta är mer omfattande och/eller varaktiga än extra anpassningar. Det kan till exempel vara:

  • regelbunden kontakt med en speciallärare under en längre tid
  • placering i en särskild undervisningsgrupp
  • en elevassistent som stödjer eleven under skoldagen.

Så prata med skolan rektor om detta om det inte har gjort än.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information