Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag välja gymnasieprogram?

10 sep 2020
FRÅGA
Hej! Jag ska till hösten välja gymnasium och linje. Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap, men samtidigt samhällsvetenskap. Men nu vet jag vad du tänker, varför går du inte natursam då? Jo, det är det som är frågan. De yrkena jag är mest intresserad av är forskare och läkare, men jag känner mig fortfarande lite stressad. Eftersom det finns så många olika roliga yrken jag skulle vilja jobba som, känns lite trist att man bara kan välja ett att jobba med heltid. Man får inte all behörighet till läkare och forskare om man går natursam men vet inte om jag vill gå naturnatur eftersom matte inte är mitt starkaste ämne, men alla andra naturvetenskapliga ämnena är extremt starka. Kan någon hjälpa en stressad gymnasieväljare i nöd?:) Mvh

Svar:

16 sep 2020

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja! Forskare kan man bli inom vilket ämne som helst så för just detta behöver du inte gå naturinriktningen men för Läkarprogrammet behöver man ju kurserna från naturinriktningen. Man behöver kanske välja ett yrke i taget men det är inget som hindrar dig från att byta yrke när du vill. Vad du väljer nu är kanske inte det du kommer att jobba med senare men du kan bara välja utifrån vad du vet just nu. Så fundera vidare på vad du just nu känner att du vill ägna din tid i gymnasiet åt och vad som motiverar dig.

För att komma in på olika utbildningar är det inte bara behörighet som krävs utan också betyg. För Läkarprogrammet krävs A i alla ämnen så även om man går naturinriktningen kan man inte gå Läkarprogrammet direkt efter gymnasiet om man inte har A i allt. Fundera vidare och försök att ta en sak i taget. Nu behöver du välja gymnasieinriktning och det är jättebra att du har lite idéer om vad du vill göra efter gymnasiet men mycket kan ändras så du behöver inte vara säker på vad du ska göra sedan.

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information