Hur blir jag åklagare eller advokat?

08 sep 2020
FRÅGA
Hej !! Jag går i 9:an nu och är väldigt nervös inför gymnasiet. Jag har väldigt svårt att välja mellan SA och EK. Vad är skillnaden mellan åklagare och advokat ? Är det samma? Jag tänker kanske gå in ekonomi juridik men vet it vad jag kan plugga efter att jag har kommit ut gymnasiet !! Det jag menar är om jag går in i ek-juridik vad kan jag bli efter högskolan ? Vad kan jag jobba med när jag har läst klart ? Hur mycket poäng behöver jag så att jag går in i högskolan/universiteten ?

Svar:

14 sep 2020

Hej,

Du behöver inte vara nervös inför gymnasiet men det är jättebra att du funderar på ditt val! Advokat och åklagare är två yrken med samma grund. För båda så behöver man vara jurist i grunden. Då är det Juristprogrammet på universitet/högskola som gäller.

När man är färdig med juristutbildning kan man fortsätta till advokat eller åklagare. Läs på lite om de båda yrkena så att du vet vad de olika grupperna jobbar med. 

Du kan få behörigheten till Juristprogrammet från alla högskoleförberedande program så du behöver inte välja något speciellt men Ekonomiprogrammet och inriktningen juridik är troligen intressant om du vill bli åklagare eller advokat.

Det krävs höga betyg för att komma in på Juristprogrammet. Exakt hur mycket skiljer sig mellan olika högskolor och det kan man kolla genom att se antagningsstatistik på UHR.se. 

I övrigt så är det upp till dig vad du vill läsa efter gymnasiet. Du blir inte låst till ett visst område på grund av det program du väljer i gymnasiet. Det går alltid att ändra sig och komplettera efteråt om man ändrar sina planer!

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information