Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag plugga vidare efter ett yrkesprogram?

05 sep 2020
FRÅGA
Jag har precis bytt från programmet Sam beteende till Vård och omsorg (började nu i år), trivdes inte i min klass och ville inte läsa kurserna. Men nu tror jag att jag har gjort mitt livs största misstag. Jag vill gå Vård och omsorg just nu, och tanken är att jag kan få jobb direkt efteråt eftersom jag blir utbildad undersköterska. Men jag är inte säker på att jag vill jobba inom vården för alltid liksom. Kan jag plugga vidare till vad jag vill efter jag tagit studenten? Jag ångrar att jag inte valde ekonomi i våras men det är fullt så kommer inte in där, jag tror jag vill jobba med något som är administrativt och organisera och jobba på kontor i framtiden. Men jag tycker ändå det är kul att jobba med människor på det sättet jag kommer att göra som undersköterska eller sjuksköterska. Jag vet helt enkelt inte riktigt vad jag vill. Men jag vill vara undersköterska direkt efter gymnasiet, och jag kan ju då alltid få ett jobb, men när jag sen kommit på vad jag vill bli, kan jag plugga vidare till det då? Även fast min grund är på vård och omsorg?

Svar:

11 sep 2020

Hej,

På Vård- och omsorgsprogrammet kan man lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Prata med din skola om att du vill lägga till det. 

Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet. På vissa Naturvetenskapliga högskoleutbildningar kan till exempel specifika kurser i Biologi, Kemi eller Fysik behövas. Andra utbildningar kan kräva att du har viss arbetslivserfarenhet. Om du redan vet vad du kanske skulle vilja plugga kan du prata med din SYV för att se vilka ämnen du behöver läsa för att få behörighet till rätt utbildning.

Men många, kanske de flesta, vet inte vad de vill göra efter gymnasiet eller ändrar sig senare och det är inget problem. Skulle du sakna något kan du komplettera på Komvux.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information