Hur blir jag idrottslärare?

25 aug 2020
FRÅGA
Hej !

Jag har nyss börjat i sista året i gymnasiet och undrar om man vill bli idrottlärare måste man ha naturkunskap 2 också eller räcker det med naturkunskap 1b

Svar:

26 aug 2020

Hej,

För att arbeta som lärare med inriktning mot idrott (idrottslärare) behöver man gå en lärarutbildning på högskola/universitet. Man kan antingen gå Ämneslärarprogrammet eller så kan man gå Grundlärarprogrammet, åk 4-6 och välja idrott och hälsa som profil. Grundlärarprogrammet tar 4 år och ämneslärarprogrammet tar minst fem års studier. 

För antagning till Ämneslärarprogrammet krävs, förutom grundläggande behörighet, den särskilda behörigheten Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Dessutom krävs behörighetskurser för respektive valt undervisningsämne. För undervisningsämnet Idrott och hälsa är detta: Idrott och hälsa: Idrott och hälsa 1, Matematik 2 samt Naturkunskap 2 som kan ersättas av Biologi 1 + Kemi 1 + Fysik 1a1 eller 1b1+1b2. 

Jag föreslår att du kollar upp behörigheten för de program på de högskolor/universitet du vill söka eftersom det kan vara lite komplicerat med Lärarprogrammen och alla de inriktningar och ämneskombinationer som man kan ha. Du kan också fundera på vilken åldersgrupp du skulle vilja jobba med så du vet om du ska söka Ämneslärarprogrammet (gymnasieskolan och högstadiet) eller Grundlärarprogrammet. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information