Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Är Naturvetenskapsprogrammet för svårt?

22 aug 2020
FRÅGA
Hej!
Jag går i nian och har börjat fundera på mina gymnasieval. Egentligen har jag en tanke av att jag vill gå natur-natur linjen men är väldigt orolig över att jag inte kommer att orka med det. Jag har hyfsat bra betyg i alla ämnena. I både fysik och biologi har jag A i, kemi B och matte C... Jag vet om att mitt kemibetyg kommer att höjas till A för att jag har alla kraven som behövs, det är bara att mitt förra betyg var så pass lågt att min lärare inte ville höja mig så mycket på en gång. Men det som jag oroar mig för är matten eftersom att det inte går så bra som jag vill att det ska. Det är inte direkt betyget som jag bryr mig om utan att det tar så lång tid för mig att förstå uppgifterna och jag är rädd över att om jag går naturlinjen så kommer det orsaka massa problem för mig. Det sista jag vill är att behöva kämpa med matten för att det går så dåligt under gymnasieåren. Samtidigt är det naturlinjen som jag intresserar mig mest för. Tycker ni att jag borde söka till natur fastän jag har svårt för matte eller ska jag hitta något annat som kanske är lättare? Är ens naturlinjen så svår som alla säger?
Jag är dock villig att plugga dagligen och de andra ämnena har jag inga problem med.

Tack för svar i förhand!

Svar:

24 aug 2020

Hej,

Din fråga är tyvärr omöjlig att svara på. Ingen kan veta vad som blir svårt eller lätt för dig förutom du själv. Du kan börja med att titta på exakt vilka kurser som ingår i Natur. Det kan du göra längst ner på den här sidan: https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet.  Om man tycker att naturvetenskapliga ämnen som matte, biologi och fysik är svårt så kommer man troligen att tycka att Naturvetenskapsprogrammet är svårt. 

Om du tror att det kommer bli svårt för dig men ändå vill gå programmet får du fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid på skolan. Om du verkligen vill det och anstränger dig så tror jag säkert att du klarar det. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information