Hur väljer jag gymnasieprogram?

13 aug 2020
FRÅGA
Hej!

Jag funderar över vad jag ska välja på gymnasiet och är lite sugen på att välja humanistisk. Men har även funderat på om jag vill bli lärare eller jobba inom sjukvården, vilket jag vet är lite olika saker.
Så jag undrar om ni skulle kunna skriva vilka kurser man behöver ta för att sedan kunna in på de olika utbildningarna. Då jag misstänker att jag kommer behöva lägga till kurser om jag ska gå humanistisk.

//

Svar:

15 aug 2020

Hej,

Lärarutbildningar är uppdelade i vilken åldersgrupp man vill jobba med och dessa har olika behörighetskrav. Om du till exempel vill bli lågstadielärare så ska du läsa Grundlärarprogrammet på högskola/universitet. Det har tre inriktningar: arbete i fritidshem, arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 samt arbete i grundskolans årskurs 4-6. Behörigheten dit är: Grundläggande högskolebehörighet + Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. 

Läs gärna på lite om Lärarutbildningarna som finns på högskolornas webbplatser och fundera vad du vill gå. Där ser du också behörighetskraven och då vet du vad du möjligen behöver lägga till på gymnasiet. 

Inom sjukvården finns många olika jobb med olika behörighetskrav så läs på lite om dessa yrken. Det kan du göra här bland annat: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-halsa-sjukvard-10980.

Längst ner på den här sidan https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet, ser du vilka kurser som ingår i Humanistiska programmet så att du kan jämföra det med behörighetskraven för de olika utbildningar du är intresserad av. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information