Kan jag söka gymnasiet i fri kvot?

11 jul 2020
FRÅGA
Hej!
Jag har hamnat i en sånt situation att jag gick 2 år på språkintro programmet och pluggade så bra som det är möjligt, men man kan inte i bara 2 år läsa alla ämne som finns på svenska grundskolorna.
I första året jag kunde inte få betyg högre än C för att språket passade inte till ett högre betyg (svenska nivån), men i andra året jag försökte få så höga betyg som det är möjligt (bio-A Hi-A Geo-A) o så vidare men ändå mitt meritpåäng är 215.(då var jag nöjd).

Jag har betyg från 9an från Hemlandet, mertipåäng på de är 297.5. Alla sa till mig (lärarna,Syv ..) att de ska minst räknas som E så jag trodde att även om de ska ta och räkna som E de ämnerna som jag han inte läsa här från mitt hemlandska betyg det skulle bli tillsammans 245 meritpåäng. Så i valet jag tog skolorna med
liknande meritpåäng och högre men nu ligger jag längst nere på de alla skolorna som jag har valt. . Det är absurt. Det visade sig att mina hemlandska betyger räknas inte ens (gick 9 år för ingenting). Mina hemlandska betyg står som PDF på gymnasieantagninen och tillägas inte med de svenska och jag har läst orsaken. Men ändå tror att det skulle hjälpa enormt om man skulle räkna de minst som E.

Jag vill fråga er om att jag har läst att det finns ett antal plats för Fri kvot på alla skolorna.
Andra syv säger att jag måste kolla på skolorna med lediga platser och lägga till flera val nu, men jag har kollat och det finns inget linje eller program som jag skulle villja börja.
Så är det Möjligt att börja på de skolor som jag namnde med mina hemlandska betyger som är ganska höga och mina från Sverige ?

Svar:

18 jul 2020

Hej,

Vad tråkigt att betygen inte blev så höga som du trodde! 

Det är två kategorier av sökande som kan antas i fri kvot, sådana som får företräde på grund av starka särskilda skäl och sådana som saknar betyg enligt svensk grundskola. Endast ett begränsat antal platser på en utbildning kan reserveras för fri kvot. För att ta reda på mer om du kan söka i den fria kvoten så ska du ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare i skolan. Men ansökan om fri kvot ska vara gjord senast 1 februari så det är tyvärr för sent nu. 

Ta kontakt med gymnasieantagningen så du kan göra ett sent val. Även om det gör att du måste välja skolor du annars inte ville välja så är det bättre än ingen plats alls. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information