Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur fungerar reservantagningen till gymnasiet?

09 jul 2020
FRÅGA
Hej, jag kom inte in på mitt första och andrahandsval och står kö i reserv och jag undra när man kommer att få reda på vilken plats man har i kön. Och jag undrar även vad som menas när det står t.ex 12 reserv på det gymnasiet man inte kom in på?

Svar:

12 jul 2020

Hej,

Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. 

Då alla svarskorten kommit in och registrerats, vanligtvis omkring augusti, påbörjas den första reservantagningen. Det är nu de elever som erbjudits en plats får ett skriftligt antagningsbesked med svarskort som ska sändas in omgående. Om du har tackat ja till att stå kvar som reserv till ett högre alternativ kommer du automatiskt placeras på det högre valet så fort det blir en ledig plats. 

Platsen i reservkön kan du se genom gymnasieantagningen i din kommun om de publicerar den där. Kontakta din gymnasieantagning och fråga hur de publicerar den informationen. Om du är på reservplats 12 så har du just nu plats 12 i kön. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information