Hur fungerar reservantagningen till gymnasiet?

09 jul 2020
FRÅGA
Hej!
Jag har inte kommit in på den skolan jag vill komma in på och ligger på 6 reserv, och sedan 7. Då antar jag att man därmed kan se om man kommer in efter 14 juli, och vad betyder att jag hoppade upp ett snäpp? Ställde nån sig före eller hur går det till?

Svar:

12 jul 2020

Hej,

I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. 

Då alla svarskorten kommit in och registrerats, vanligtvis omkring augusti, påbörjas den första reservantagningen. Det är nu de elever som erbjudits en plats får ett skriftligt antagningsbesked med svarskort som ska sändas in omgående. Om du har tackat ja till att stå kvar som reserv till ett högre alternativ kommer du automatiskt placeras på det högre valet så fort det blir en ledig plats. 

En sökandes plats i reservlistan kan förändras mellan slutantagningen och reservantagningen, eftersom ny information kan inkomma till Gymnasieantagningen, exempelvis rättelser av betyg. Efter den första reservantagningen får sökande åter möjlighet att tacka ja eller nej till sin plats, varefter en andra reservantagning görs.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information