Vad gör jag om jag inte kom in i gymnasiet?

08 jul 2020
FRÅGA
Hej, jag har inte kommit in i nått gymnasium för att jag hade F i kemi, fast jag hade 30 mera merit en vad jag behövde så är jag inte behörig till teknik programmet och jag valde bara teknik så nu har jag inget gymnasium jag kom in i. Vad ska jag göra? Mitt andra handsval hade jag 50 merit mera en vad jag behöver, de känns som att jag borde få komma in men det är mitt fel att jag inte visste att man behöver ha E i dom begärda ämnen. Allt jag har fått höra är att man måste ha E i sv, eng och matte och bara ha bra merit men nu vet jag inte vad jag ska göra :(

Svar:

09 jul 2020

Hej,

Vad tråkigt att du inte fått rätt information! För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.

För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi. Du är alltså inte behörig till Teknikprogrammet och kan inte komma in även om din meritpoäng är bra.

Du behöver kontakta din gymnasieantagning och göra ett sent val där du söker till program du är behörig till och som har lediga plaster kvar.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information