Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag skådis?

18 jun 2020
FRÅGA
Hej! Jag ska börja i 8:an efter sommaren och jag tänker mycket på vad jag vill bli när jag blir större. Min största dröm är att bli skådespelare och jag har gjort self tapes med manus förut. Men jag vill bli det och gå någon linje på gymnasiet så att jag kan utbilda mig till det men mina föräldrar säger att det är super svårt att bli det och att om jag utbildar mig till det men sen inte får några jobb och de tycker då att jag ska bli något annat. Om man inte lyckas vad händer då? Kan jag bara utbilda mig till något annat? Men min största dröm är att bli skådespelare men tänk om jag blir jobb lös och inte då får pengar! Ska jag ändå utbilda mig till det? Hur har alla skådespelare gjort för att komma dit de är idag? Är det stor risk att man misslyckas eller ska jag inte ta risken och bara utbilda mig till något annat? Tacksam för svar

Svar:

22 jun 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli skådespelare! För att arbeta som skådespelare krävs vanligen en skådespelarutbildning från högskola vilket finns att plugga på flera olika orter i landet. För att börja studera vid skådespelarprogrammet på högskola behöver du ha grundläggande behörighet samt behöver du bli godkänd genom ett antagningsprov som kommer analysera din talang och förmåga. Du kan även studera till skådespelare på folkhögskolor.

Estetiska programmet med inriktning mot Teater är förberedande inför skådespelaryrket. Om du väljer det gymnasieprogrammet får du tid att förbereda dig inför kommande auditions. Men du kan välja vilket gymnasieprogram som helst. Oavsett vilket gymnasieprogram du väljer kan du alltid ändra inriktning och bli något annat, så det är int ett definitivt beslut som du måste ta just nu. Det är möjligt att gå Estetiska programmet bara för att det känns roligt och sedan göra något annat om du upptäcker att det blir för svårt att bli skådespelare. 

Det är absolut svårt att få jobb som skådespelare och det är upp till dig om du vill satsa på det ändå eller inte. Jag kan inte svara på hur andra skådespelare har lyckats men du kan alltid ta kontakt och fråga själv.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information