Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilka program passar om man är intresserad av politik och juridik?

03 jun 2020
FRÅGA
Hej! Jag går i årskurs åtta men har redan börjat fundera på gymnasieval och vilket yrke jag vill ha när jag blir äldre. Jag känner mig mest bekväm med yrken inom politik och/eller juridik. Vilken/vilka gymnasielinjer förbereder bäst för högskolan ifall man vill bli jurist, advokat eller politiker? Skulle även uppskatta ifall ni kunde förklara vad som ingår i dessa linjer och vad de i överlag innehåller. Tack!

Svar:

04 jun 2020

Hej,

För att bli jurist och advokat går man Juristprogrammet på högskola/universitet. För att kunna gå Juristprogrammet efter gymnasiet behövs det grundläggande behörighet, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Historia 1b/1a1+1a2. Du kan få behörigheten från alla högskoleförberedande program.

På Ekonomiprogrammet finns en inriktning mot juridik som kan vara intressant om du vill bli jurist. Du kan läsa om programmet och vad som ingår här: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet.

Du behöver inte välja något speciellt program för att bli politiker. Om man vill bli politiker, bör man hitta ett politiskt parti, vars värderingar man delar och gå med i det. Man kan till exempel gå med i partiets ungdomsförbund. Man kan sen engagera sig så mycket som möjligt i partiet och arbeta sig uppåt.

Samhällsvetenskapsprogrammet är de program som innehåller mest samhällsvetenskap vilket kan vara intressant för dig om du vill bli politiker. Här kan du läsa mer om det: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

Men du kan som sagt välja vad du vill. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information